Fra bokhylla: Norske Strikkemønstre

Annichen Sibbern Bøhn samlet gamle norske strikkemønstre og ga de ut i bokform. Den første utgaven av boka "Norske strikkemønstre" kom i 1929, det kom flere norske utgaver etter det. I 1975 kom en engelsk utgave av boka. Flere steder ser man at "Norske Strikkemønstre" er omtalt som "strikkebibelen".

Siden vi startet å samle på gamle strikkeoppskrifter har jeg vært på utkikk etter boka "Norske Strikkemønstre", og nå har jeg flere utgaver av boka. Ja fire utgaver har jeg, og ingen av de er like.

Annichen Sibbern Bøhn leverte også oppskrifter til kvinnetidsskriftet "Urd". Jeg har tidligere omtalt boka Sibbern Bøhns bok "Strikke opskrifter" her på bloggen: http://fjellstrikk.blogg.no/1370804502_fra_bokhylla_strikke_.html

 

Den eldste boka jeg har er ikke datert, men ut i fra forord ser det ikke ut til å være første utgave. Jeg har også en utvidet utgave som er datert til 1947.

 

I boka finner man blant annet rutediagram på border og mønster, samt bilder av gamle votter, strømper og gensere. Lusekofta fra Setesdalen i boka til Sibbern Bøhn sies å være inspirasjonskilden til Mariusgenseren.

 

Den ene engelske utgaven jeg har er gitt ut i Oslo i 1975. Den andre kjøpte jeg ny fra USA, utgitt på nytt av Terri Shea i 2011.

 

Sitat fra forordet: "Jeg håper og tror at disse mønstre - tross alle motens svingninger alltid vil benyttes og bevares, fordi de er god norsk kunst".

 

Ha en fortsatt fin strikkehelg alle sammen!

 

Jenny S.

2 kommentarer

strikkogtov

22.09.2013 kl.09:02

Så fint at du samler på gamle mønstere. Det er en del av vår historie :)

rolf

22.09.2013 kl.10:16

Hei ;

Dette er en del av vår historie helt klart , å da er vi heldig som har sånne som Jenny som sitter inne med mye kunnskap om dette å i tillegg tar oss andre med.

Ha en fin dag Jenny S. !

Mvh.rolf

Skriv en ny kommentar

Fjellstrikk

Fjellstrikk

37, Tynset

Vi er "to søstre fra fjellet" som elsker å strikke. Gjennom interessen for strikking kom vi over endel gamle enkeltoppskrifter som vi nå samler på. Vi blogger om håndstrikk, maskinstrikk, strikkeoppskrifter og egen design med mer! fjellstrikk (krøllalfa) gmail.com PS. De gamle strikkeoppskriftene som vi har kjøpt deles ikke, verken ved kopier eller elektronisk på e-post. Vennligst respekter denne avgjørelsen.

Kategorier

Arkiv

hits